Nezaměstnanost v Řecku v červnu vystoupila na 11,6 procenta

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 10. září (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Řecku v červnu vystoupila na 11,6 procenta, což je výrazné zvýšení proti loňskému červnu, kdy činila 8,6 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Podle analytiků jsou za dalším zhoršením hlavně výdajové škrty, k nimž musela z úsporných důvodů sáhnout tamní vláda.

V květnu byla situace ještě o něco horší a nezaměstnanost činila 12 procent. Za jejím červnovým poklesem ale není celkové zlepšení ekonomiky, ale jen sezonní faktory. V červnu je totiž v plném proudu letní turistická sezona, takže část lidí zaměstnají prázdninová letoviska.

Celkem tak podle záznamů statistického úřadu bylo v červnu bez práce 582.364 lidí. To je asi o 143.000 lidí víc než před rokem. Nezaměstnanost se tak za jediný rok zvýšila o více než 30 procent.

Situace je hodně špatná hlavně mezi mladými lidmi od 15 do 24 let. V této věkové kategorii červnová míra nezaměstnanosti dosáhla 29,8 procenta. Lépe je na tom věková kategorie 25 až 34 let, kde nezaměstnanost v červnu byla na 16,2 procenta.

Řecko prochází ozdravnou kúrou, která má pomoci dát do pořádku veřejné finance. Nynější socialistická vláda, která se k moci dostala loni na podzim, totiž zjistila v hospodaření předchozí konzervativní vlády závažné nedostatky. Řecko tak nyní prochází nejhlubší recesí za posledních 40 let, kterou zhoršují i zmíněná úsporná opatření.

Evropská komise i Mezinárodní měnový fond očekávají, že nezaměstnanost v Řecku příští rok vystoupí skoro na 15 procent. V poklesu by měla pokračovat rovněž ekonomická aktivita, a to už třetím rokem po sobě. Přes problémy, s nimiž se Řecko potýká, země ale nemá největší nezaměstnanost v rámci EU. Nejvyšší má Španělsko následované Slovenskem a Irskem.

Řecko přijalo od ostatních zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu záchranný program v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Výměnou za čerpání finanční pomoci ale musí plnit přísné podmínky, které zahrnují hlavně úspory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK