Věřitelé: Majetek OP by se měl začít prodávat co nejdříve

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. září (ČTK) - Věřitelé prostějovského Oděvního podniku (OP) a také ekonomičtí odborníci se shodují v tom, že majetek textilky, která je od května v konkurzu, je nutné prodat co nejrychleji a za co nejvyšší cenu. Dnes vystoupili na schůzi věřitelů v rámci konkurzu v Brně.

"Všichni na tom mají stejný zájem. Prodat co nejlépe, co nejdřív a co nejrychleji," řekl ČTK Adam Rakovský, který zastupuje druhého nejvyššího věřitele OP, společnost Pyrghos Lefkos. Co nejrychlejší prodej předpokládá i největší věřitel OP Česká spořitelna (ČS). "Další prodlužování zahájení prodejního procesu může vést k podstatnému snížení hodnoty podniku. Nyní je proces zpeněžení u soudce a čeká na jeho vyjádření a souhlas," uvedla mluvčí ČS Kristýna Havligerová.

Právě ČS podle některých věřitelů zdržela proces prodeje svým odvoláním k Vrchnímu soudu k Olomouci. Soudce Krajského soudu v Brně Kozák totiž nepotvrdil volbu ČS do věřitelského výboru.

Cena OP každý měsíc klesá. Od začátku konkurzu v květnu do konce července činila ztráta 92 milionů korun. Věřitelé se v této souvislosti obávají toho, že na většinu z nich nezbude ani koruna. Tuto možnost potvrdil i znalecký posudek společnosti TPA Horwath. Podle jednatele firmy Jiřího Hlaváče, která posudek zpracovávala, je celkový odhadovaný výtěžek prodeje podniku pro zajištěné věřitele 956 milionů korun. Tato aktiva dosahují zhruba 90 procent z celkové výše pohledávky České spořitelny, která má být uspokojena první v pořadí. "Hodnota připadající na nezajištěné věřitele je v nulové výši," řekl dnes Hlaváč. S tímto konstatování nesouhlasí ČS. Podle Havligerové mohou být částečně uspokojeny pohledávky i u jiných věřitelů.

Majetek má být prodáván po částech. Prioritou je výroba takzvaných měřenek, která se má prodávat jako funkční celek. Hospodaření této části podniku má kladné výsledky a tento trend by mohl být zachován až do konce letošního roku.

OP už koncem srpna ukončil sériovou výrobu. Jednotlivé prodejny doprodávají zásoby a tento provoz je ziskový. Podle Radka Dudáše, ze společnosti RAPS CZ, která při prodeji radí, je tento prodej efektivní. Zbytek prodejů by se měl realizovat v nejbližší době. Ke konci srpna činil stav skladovacích zásob přes 304 milionů korun. Podle Kozáka by majetek OP měl být prodán do konce letošního roku. "Musí se to podařit, zima by mohla být vražedná," řekl dnes na jednání.

Chystá se forenzní audit OP. Podporuje jej i ČS. "Forenzní audit je prospěšný. Od začátku jsme říkali, že v předinsolvenčních aktivitách byly nestandardní procesy s přesahem do zahraničí. Proto pokud se vybere pro audit velká renomovaná firma s přesahy pro šetření v zahraničí, je to dobře a podporujeme jej," řekla Havligerová. Právě z jedné z dceřiných společností OP, společnosti Bernhardt má do OP přijít v nejbližší době celkem 900.000 eur (zhruba 22,2 milionu Kč).

V OP nyní pracuje 461 zaměstnanců. Podnik dluží asi 1,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK