Bárta: Obchvat Českých Budějovic je priorita, ale musí zlevnit

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 10. září (ČTK) - Dálniční obchvat Českých Budějovic je podle ministra dopravy Víta Bárty (VV) "priorita priorit" v Jihočeském kraji, jeho předpokládaná cena se ale musí výrazně snížit. Obchvat by měl být hotov ještě dříve, než se podaří dovést dálnici D3 k Budějovicím. Bárta se na tom dnes shodl s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD).

Konkrétnější ale oba politici na tiskové konferenci nebyli. "Je to téma na diskusi nejen s krajem, ale i s městem. Všichni účastníci debaty musí vědět, že pokud nenajdeme levnější řešení, bude velmi těžké tuto stavbu obhájit," uvedl Bárta. Dodal, že podle nynějších úvah projektantů by asi 22kilometrový obchvat vyšel na 12 miliard korun, což je prý příliš.

Termín výstavby dálničního obchvatu města není znám. "Dnes hovořit o tom, kde budeme dále stavět, by bylo z mého pohledu neuvážené," řekl Bárta s tím, že nechce dávat lidem plané naděje. Dnes se ale už zavázal v Plané nad Lužnicí, že úsek dálnice D3 z Tábora do Veselí nad Lužnicí bude hotov do konce roku 2012.

Se Zimolou se Bárta shodl také na tom, že ze dvou plánovaných dálničních komunikací na jih Čech dostane přednost táborská D3, naopak výstavba na písecké R4 na blíže neurčenou dobu utichne. "V seznamu priorit jsme ji odsunuli až na konec," řekl ministr.

Výsledkem dnešního jednání na krajském úřadě je i vytvoření společné pracovní skupiny kraje a MD, která bude hledat kritická místa na silnicích první třídy, kde je třeba postavit obchvat obcí. Jako kritické místo označil Zimola například Lišov na Českobudějovicku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK