Cena americké ropy stoupla nad 75 dolarů za barel

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. září (ČTK) - Cena americké lehké ropy dnes stoupla o více než dolar nad 75 dolarů za barel kvůli uzavření jednoho z ropovodů přepravujících surovinu z Kanady do Spojených států. Nárůstu nezabránila ani nová prognóza Mezinárodní agentury pro energii (IEA), podle které růst poptávky po ropě v příštím roce zpomalí.

Kolem 15:50 SELČ americká ropa zdražila o 1,32 dolaru na 75,57 dolaru. Cena severomořské ropy Brent se ve stejnou dobu zvýšila o pouhé dva centy na 77,49 dolaru, napsala agentura Reuters.

Společnost Enbridge dnes uvedla, že ponechala uzavřený ropovod Line 6A vedoucí z Kanady do USA kvůli pokračující likvidaci úniku ropy. Kanada je největším vývozcem ropy do USA a ropovody firmy Enbridge mají na tomto vývozu významný podíl.

IEA dnes předpověděla, že celosvětový růst poptávky po ropě v příštím roce zpomalí na 1,3 milionu barelů denně z letošních 1,9 milionu barelů denně. Varovala rovněž, že poptávka by mohla výrazně oslabit, pokud zpomalí růst světové ekonomiky.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 77,49 77,47 New York - Nymex WTI říjen 75,57 74,25

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK