Pražská burza dnes oslabila, akcie ECM spadly o více než 5 pct.

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne oslabila. Hlavní index PX uzavíral proti čtvrtku slabší o 0,35 procenta na 1138,8 bodu. Nejvíce klesly akci developerské firmy ECM, mediální společnosti CME a Erste Group Bank. Mezi hlavními tituly se naopak dařilo technologické firmě KIT digital a developerovi Orco, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Němého z Komerční banky ztrácela pražská burza především kvůli negativnímu sentimentu v západoevropském bankovním sektoru, jenž se projevil na akciích Erste Bank. Titul v Praze uzavíral proti čtvrtku slabší o 1,33 procenta na 719,20 koruny.

Nejvíce, o 5,34 procenta na 156,20 koruny, klesly akcie ECM. Titul podle Němého oslabil, protože firma na čtvrtečním jednání s věřiteli nedosáhla dohody o restrukturalizaci dluhopisů. "Vzhledem k tomu, že ve čtvrtek akcie ECM posílily o více než 20 procent jen díky spekulacím, že jednání dopadne dobře, tak se nám dnešní pokles jako mírný," podotkl Němý.

Akcie CME spadly o 2,52 procenta na 420,90 koruny. O více než jedno procento oslabily ještě akcie těžařské firmy NWR, a to na 222 korun.

Nejvíce vzrostly akcie KITD, proti čtvrtku podražily o 2,28 procenta na 188,01 koruny. Společnost KIT digital dnes oznámila, že koupila americkou softwarovou společnost Accela Communications a aktiva britské firmy Megahertz Broadcast Systems.

Dařilo se také druhému developerovi v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD - Orku, jehož akcie stouply o 2,03 procenta na 186,26 koruny.

Akcie Telefóniky O2 posílily o 0,78 procenta na 388 korun. Mimořádná valná hromada společnosti dnes schválila změnu formy akcií z doručitele na registrované. Práva akcionářů se tím nemění.

Největší objem obchodů zaznamenal elektrárenský ČEZ, který oslabil o 0,98 procenta na 820,90 koruny. Podle Němého akcie klesly zřejmě kvůli spekulacím, že by mohla česká vláda přistoupit ke zvýšení daně z příjmu u energetických firem.

Podle Patria.cz byl dnešní objem obchodů ve SPADu 921 milionů korun, přičemž průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,316 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK