Novým šéfem Obamových ekonomických poradců je Goolsbee

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Washington 10. září (zpravodaj ČTK) - Novým šéfem ekonomických poradců amerického prezidenta Baracka Obamy se stane jeho dlouholetý ekonomický poradce Austan Goolsbee. Novinářům to dnes řekl šéf Bílého domu. Goolsbee nahradí Christinu Romerovou, která své místo opustila na konci září a vrátila se přednášet na Kalifornskou univerzitu v Berkeley.

"Není jen vynikajícím ekonomem, ale i někým, kdo má hluboké pochopení pro to, jak ekonomika ovlivňuje obyčejné lidi," řekl Obama. Goolsbee mu poskytuje ekonomické rady od nástupu do úřadu. Podle deníku The New York Times je jeho volba spíše levicového ekonoma známkou kontinuity v Obamově ekonomickém týmu, který nedávno kromě Romerové opustil ještě hlavní poradce pro rozpočet Peter Orszag. Další změny se prý nechystají.

Goolsbee se funkce ujímá v okamžiku, kdy Američany stále více znepokojuje chatrný stav hospodářství a vysoká nezaměstnanost. Zároveň výrazně klesla důvěra v hospodářskou politiku jeho šéfa. Podle převažujícího mínění totiž selhal její hlavní pilíř, loňský téměř osmisetmiliardový stimulus pro hospodářství postižené největšími problémy od krize ve 30. letech minulého století.

Sám Obama dnes uznal, že hospodářství se z nedávné recese zotavuje "bolestivě pomalu". Svá slova pronesl v okamžiku, kdy panují obavy, zda americká ekonomika dále poroste, anebo ji čekají další propady. Je také zřejmé, že její současný růst nestačí na to, aby vytvořil dostatečný počet pracovních míst. Nezaměstnanost se tak již delší dobu pohybuje u hranice deseti procent. V srpnu její míra činila 9,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK