Americké akcie dopoledne mírně posílily

10.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. září (ČTK) - Americké akcie dopoledne mírně posílily díky obnovenému optimismu investorů ohledně vývoje ekonomiky. Energetické tituly zamířily vzhůru v reakci na růst cen ropy, technologické tituly však klesly.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index zvýšil o 0,1 procenta na zhruba 10.423 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl rovněž o 0,1 procenta na 1106 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,2 procenta na 2232 bodů.

Série příznivých ekonomických zpráv v posledních týdnech zmírnila obavy z toho, že Spojené státy upadnou zpět do hospodářské recese. "Je čím dál jasnější, že důvěra spotřebitelů a trh práce se zlepšují," uvedl analytik Tim Speiss z firmy EisnerAmper.

"Je tu nárůst optimismu ohledně ekonomiky, což přímo souvisí s poptávkou po ropě. Očekával bych, že trend vyšších cen ropy bude pokračovat," upozornil Peter Jankovskis ze společnosti OakBrook Investments.

Ceny americké lehké ropy dnes výrazně stouply kvůli uzavření jednoho z ropovodů přepravujících surovinu z Kanady do Spojených států. Díky dražší ropě posílily například společnosti Occidental Petroleum a National Oilwell Varco.

Akcie finského výrobce mobilních telefonů Nokia obchodované v USA výrazně stouply poté, co firma oznámila, že jejím novým generálním ředitelem bude Stephen Elop ze softwarového gigantu Microsoft.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK