Inflace v Číně je na téměř dvouletém maximu, růst výroby zrychlil

11.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 11. září (ČTK) - Meziroční míra inflace v Číně se v srpnu vyšplhala na téměř dvouleté maximum 3,5 procenta, protože rozsáhlé záplavy zvýšily ceny potravin. Oznámil to dnes čínský statistický úřad. Dodal, že meziroční růst průmyslové výroby zrychlil na 13,9 procenta z červencových 13,4 procenta.

Ceny potravin se zvýšily o 7,5 procenta poté, co záplavy a letní bouře poničily úrodu a narušily zásobování. Analytici nicméně předpokládají, že inflace zůstane pod kontrolou, protože zdražení potravin bude pouze dočasné. "Při bližším prozkoumání zůstává základní inflace utlumená," uvedl analytik Tom Orlik ze společnosti Stone & McCarthy Research Associates.

Statistický úřad dnes rovněž uvedl, že maloobchodní tržby v Číně se v srpnu meziročně zvýšily o 18,4 procenta po červencovém nárůstu o 17,9 procenta.

"Srpnové ekonomické ukazatele, zejména oživení průmyslové výroby, potvrzují trend stabilizace ekonomiky a ukazují, že ekonomika má silnější vnitřní motor," uvedl analytik Wang Han z výzkumné a poradenské společnosti CEBM.

Prudký růst čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí kvůli zpřísnění měnové a rozpočtové politiky Pekingu zpomalil, jeho tempo však stále zůstalo nad deseti procenty. Hrubý domácí produkt se meziročně zvýšil o 10,3 procenta po nárůstu o 11,9 procenta v prvním čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK