Goolsbee: Nezaměstnanost v USA prozatím zůstane na vysoké úrovni

12.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. září (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech ještě po určitou dobu zůstane na vysoké úrovni. Předpověděl to dnes nový šéf ekonomických poradců Bílého domu Austan Goolsbee. Dodal, že recese uvrhla americkou ekonomiku do hluboké jámy, ze které se bude hospodářství dlouho dostávat.

Goolsbee tento týden v čele ekonomických poradců prezidenta Baracka Obamy nahradil Christinu Romerovou. Ta před svým odchodem vyzvala k dalším opatřením ke stimulaci hospodářství Spojených států a prohlásila, že vysoký rozpočtový deficit nesmí stát v cestě tvorbě nových pracovních míst. Romerová své místo opustila na konci září a vrátila se přednášet na Kalifornskou univerzitu v Berkeley.

Goolsbee se funkce ujal v okamžiku, kdy Američany stále více znepokojuje chatrný stav hospodářství a vysoká nezaměstnanost. Zároveň výrazně klesla důvěra v hospodářskou politiku jeho šéfa, což ohrožuje vyhlídky demokratů v nadcházejících listopadových volbách do Kongresu. Podle převažujícího mínění totiž selhal její hlavní pilíř, loňský téměř osmisetmiliardový stimulus pro hospodářství postižené největšími problémy od krize ve 30. letech minulého století.

Míra nezaměstnanosti v USA v srpnu vzrostla na 9,6 procenta z červencových 9,5 procenta. Vysoká nezaměstnanost představuje hrozbu pro hospodářské oživení, protože tlačí dolů spotřebitelské výdaje. Ty se na celkové ekonomické aktivitě USA obvykle podílejí zhruba 70 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK