Inflace na Slovensku podle metodiky EU zrychlila růst na 1,1 pct

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. září (ČTK) - Meziroční tempo růstu cen zboží a služeb na Slovensku podle metodiky Evropské unie zrychlilo v srpnu na 1,1 procenta z jednoho procenta v červenci. Inflace zrychlila růst již druhý měsíc za sebou. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad. Proti předchozímu měsíci ceny naopak klesly o 0,1 procenta. V červenci stejným tempem rostly.

Harmonizované indexy spotřebitelských cen se sestavují proto, aby bylo možné porovnat inflaci v jednotlivých zemích EU. Slouží rovněž k posouzení plnění inflačního kritéria pro vstup do eurozóny. Do ní Slovensko vstoupilo lednu 2009 jako zatím poslední země.

V srpnu rostly meziročně nejvíce ceny alkoholu a tabáku, a to o 7,6 procenta. Ceny za vzdělání se zvýšily o 4,5 procenta a ve zdravotnictví o 4,2 procenta. Naopak nejvýrazněji klesly ceny nábytku, vybavení domácnosti a běžné údržby domu, o 3,4 procenta.

Meziměsíčně nejvíce v srpnu zdražila doprava, o 0,3 procenta. Ceny ve zdravotnictví stouply o 0,2 procenta. Potraviny a nealkoholické nápoje naopak proti červenci zlevnily o 0,8 procenta. Ceny oděvů a obuvi a také nábytku, vybavení domácnosti a běžné údržby domu klesly shodně o 0,2 procenta.

Meziroční inflace měřená národní metodikou, kterou statistici zveřejnili v pondělí, naopak v srpnu zpomalila na jedno procento z červencových 1,1 procenta. Rozdíl v hodnotách inflace v národní a harmonizované metodice způsobuje odlišné složení spotřebních košů. Inflace měřená podle EU nezahrnuje takzvané imputované nájemné, které obsahuje i platby majitelů nemovitostí do fondu oprav. Údaje o inflaci podle EU slovenští statistici zveřejňují od roku 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK