Ceny v hotelech se poprvé za dva roky zvýšily

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Canberra 14. září (ČTK) - Ceny v hotelech se celosvětově ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšily meziročně o dvě procenta a zaznamenaly první růst od konce roku 2007. Stále jsou však na nejnižší úrovni za šest let. Vyplývá to z přehledu cen hotelů ve velkých městských destinacích po celém světě Hotel Price Index sestavovaného společností Hotels.com. Nejdražší průměrné ceny za ubytování v hotelu mají Capri, Ženeva a New York.

K růstu cen zřejmě přispívá oživení globální ekonomiky, které přináší i vyšší poptávku po cestování. "Vidíme oživení rezervací po celém světě," řekl mluvčí společnosti Hotels.com Victor Owens. Zatímco ještě v prvních třech měsících roku ceny ve všech regionech většinou meziročně klesaly nebo zůstaly beze změny, ve druhém čtvrtletí ceny v Evropě a v Karibiku stouply o jedno procento, na americkém kontinentu o tři procenta a v Asii se stabilizovaly.

Nejdražší hotely s průměrnou cenou za noc 267 dolarů má italské Capri. Praha skončila na 61. pozici s cenou 126 USD. Meziročně se průměrná cena za noc zvýšila o sedm procent. Za Prahou se umístily Budapešť a Varšava, ale i Peking, Dublin, nebo americké Las Vegas.

Nejvíce se zvýšily ceny na Bali, a to o 57 procent. Díky mistrovství světa ve fotbale vyskočily ceny v Kapském městě o 53 procent na 180 dolarů za noc. Naopak největší propad cen, o 46 procent, zaznamenaly hotely v Abú Zabí. Může za to vysoký počet nově otevřených hotelů, ale také pokles počtu služebních cest do emirátu kvůli ekonomické situaci. Špatná ekonomická situace a výbuch sopky se podepsaly i na poklesu cen hotelů v islandském Reykjavíku o 18 procent. Ceny byly nižší i v Dubaji, Moskvě, Budapešti, Kodani, Cancúnu, Aténách, Tchaj-peji či v Dublinu. Pokles cen však nezaznamenalo žádné z měst v USA.

Index hotelových cen sestavuje Hotels.com již sedmým rokem. Vychází ze vzorku přibližně 91.500 nemovitostí v 15.750 místech a cen skutečně zaplacených zákazníky, tedy ne cen zveřejňovaných v oficiálních cenících a reklamách.

Přehled deseti měst s nejvyšší průměrnou cenou za noc ve 2. čtvrtletí 2010: město průměrná cena (v USD) meziroční změna ceny (v pct) Capri 267 +7 Ženeva 254 +6 New York 224 +14 Dubrovník 221 +15 Benátky 215 -3 Rio de Janeiro 207 +12 Paříž 205 +7 Bali 203 +57 Londýn 203 +14 Moskva 201 -8

Zdroj: Hotels.com

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK