Slovensko zlepšilo odhad letošního růstu HDP na čtyři procenta

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. září (ČTK) - Slovenské hospodářství letos podle vládní prognózy poroste o čtyři procenta. Uvedlo to dnes slovenské ministerstvo financí, které tak odhad zlepšilo z dosavadních 3,2 procenta. Pro příští rok čeká ministerstvo zvolnění na 3,3 procenta, v dalších letech by však mohl růst hrubého domácího produktu opět zrychlit.

"Za pozitivnějším vývojem v tomto roce stojí především rychlejší oživení u obchodních partnerů ve druhém čtvrtletí 2010, které má příznivý vliv na průmyslovou produkci a export," uvedlo ministerstvo. Letos a příští rok by ekonomiku měly táhnout zejména zahraniční poptávka a zásoby, od roku 2012 ale úřad očekává také oživení spotřeby domácností.

Ke zpomalení růstu HDP v příštím roce přispěje vyšší inflace a především vládní kroky k ozdravení veřejných financí. Kabinet premiérky Ivety Radičové chce napřesrok srazit schodek veřejných financí na 4,9 procenta ročního výkonu ekonomiky z letošních odhadovaných 7,8 procenta. "Bez fiskální konsolidace by byl ekonomický růst v roce 2011 na úrovni 3,8 procenta HDP," uvedlo ministerstvo.

Slovenský HDP loni kvůli světové ekonomické recesi spadl o 4,7 procenta. Ekonomika se letos vrátila k meziročnímu růstu, zejména díky zahraniční poptávce. V prvním čtvrtletí HDP stoupl o 4,8 procenta, ve druhé se růstové tempo zvolnilo na 4,7 procenta.

Ministerstvo ponechalo odhad průměrní roční inflace podle metodiky EU pro letošek na jednom procentu, V roce 2011 se však má růst cen zrychlit na 3,5 procenta. Počátkem příštího roku ministerstvo v důsledku růstu cen ropy a vyššího kurzu dolaru čeká zvyšování regulovaných cen energií, což bude tlačit vzhůru i ceny pohonných hmot. Zvýšením inflace se projeví i chystaný nárůst sazby daně z přidané hodnoty a spotřebních daní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK