Nokia představila nové modely chytrých telefonů

14.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. září (ČTK) - Finská Nokia představila nové modely chytrých telefonů, které uvede na trh ještě letos a které jí mají pomoci v konkurenci s přístroji iPhone od americké firmy Apple a BlackBerry od kanadské společnosti Research in Motion. Inovovaný telefon C6 a nový C7 budou stát kolem 300 eur a vlajkový model E7 bude za 495 eur (12.150 Kč), uvedla firma na své dvoudenní akci Nokia World 2010. Ceny jsou bez dotací a daní.

Nokia má za sebou největší personální změny v nejvyšším managementu za dekády. Konference pro softwarové vývojáře, analytiky a tisk se ale odcházející šéf Olli-Pekka Kallasvuo, ani jeho nástupce Stephen Elop, nezúčastnili.

Nokia sází na to, že jí trojice představených mobilů zajistí solidní předvánoční prodej. Podnik má na světovém trhu s chytrými mobily zhruba 40procentní podíl a celkově je každý třetí mobil ve světě od ní. Nokia ale ztrácela v poslední době pozici právě na trhu nejdražších mobilů vybavených operačním systémem.

"Potřebujeme naši značku opět vybudovat," řekl šéf prodeje Colin Giles. A připustil, že mezi nejdražšími telefony Nokia část lesku ztratila.

Všechny nové modely mají velké dotekové displeje. Pokračují tak v trendu, který před třemi roky odstartovala Apple s iPhonem. Softwarem v nových nokiích je poslední verze systému Symbian.

Akcie Nokie dnes klesly o 1,8 procenta. Za poslední dva týdny ale zhruba o 15 procent vzrostly díky očekávání, že firma zlepší nabídku chytrých mobilů, napsala agentura Reuters.

pok dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK