Institut RWI zvýšil odhad vývoje HDP Německa na 3,4 pct z 1,9 pct

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. září (ČTK) - Německý ekonomický institut RWI zvýšil odhad růstu německé ekonomiky pro letošní rok na 3,4 procenta z červnových 1,9 procenta. V příštím roce má hrubý domácí produkt největší evropské ekonomiky stoupnout o 2,2 procenta. V červnu čekal RWI růst o 1,7 procenta.

"Německá ekonomika je na vzestupu, avšak dosud nedosáhla ani u výroby, ani u objednávek hodnot naměřených před krizí," dodal analytik Roland Döhrn. Na úroveň před recesí by se ekonomika podle něj mohla vrátit ke konci příštího roku, napsaly agentury DPA a Reuters.

RWI není sám, kdo zlepšil svůj výhled vývoje německé ekonomiky. Minulý týden německý Institut pro světovou ekonomiku (IfW) zvýšil svoji prognózu růstu pro letošní rok na 3,4 procenta z předchozích červnových 2,1 procenta. Příští rok čeká růst o 1,7 procenta. Německá centrální banka Bundesbank pak minulý měsíc uvedla, že podle jejích odhadů má ekonomika letos vzrůst o tři procenta, původně čekala zvýšení o dvě procenta.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 2,2 procenta, nejrychleji od znovusjednocení země. Růst podpořily hlavně vývoz a investice. Meziročně hrubý domácí produkt stoupl o 4,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK