MZe uvolní 22 mil.Kč na nejnutnější opravy v kladrubském hřebčíně

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Ministr zemědělství Ivan Fuksa rozhodl, že uvolní 22,3 milionu korun na nejnutnější opravy v Národním hřebčíně Kladruby. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková. Ministerstvo kultury prý po jednání s MZe slíbilo, že získá peníze pro svou část Integrovaného operačního programu. V jeho rámci měl hřebčín získat 300 milionů korun na opravy. Deník E15 v pondělí informoval, že tyto peníze v dohledné době nebudou.

Vláda Jana Fischera v květnu schválila transformaci hřebčína Kladruby ze státního podniku na příspěvkovou organizaci. Důvodem bylo právě to, aby hřebčín mohl čerpat evropskou dotaci, která by pomohla k záchraně chátrající národní kulturní památky.

"V tuto chvíli není žádný konkrétní příslib finančních prostředků, abychom mohli konkrétně uvažovat o vyhlášení další výzvy," uvedla pro pondělní E15 Renata Slámková z ministerstva kultury.

Národní hřebčín Kladruby je nejstarším velkým hřebčínem na světě, loni od jeho založení uplynulo 430 let. Od roku 2002 je kladrubský hřebčín a kmenové stádo tamních běloušů národní kulturní památkou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK