ČEZ investuje 440 milionů do soustavy kvůli obnovitelným zdrojům

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Společnost ČEZ Distribuce letos investuje do technických úprav distribuční soustavy kvůli připojování elektráren využívajících obnovitelné zdroje téměř 440 milionů Kč. ČTK to dnes sdělila mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová s tím, že investice se promítnou do regulované ceny dodávky elektřiny pro konečné zákazníky.

Cena za přenos a distribuci elektřiny je stanovována cenovým výměrem Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Nesouvisí ale nijak s podporou na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, uvedla Holingerová. Společnost ČEZ Distribuce je držitelem licence na distribuci elektřiny a provozovatelem distribuční soustavy.

Z celkem investovaných 440 milionů korun bude investice ČEZ Distribuce do distribuční soustavy kvůli připojování solárních elektráren činit 290 milionů Kč. "Všechny tyto investice jsou další položkou prodražující fungování elektrizační soustavy a promítají se do regulované ceny dodávky elektřiny pro konečné zákazníky," uvedla Holingerová.

Do konce letošního srpna ČEZ Distribuce již vynaložila téměř 70 milionů korun do připojení elektráren využívající obnovitelné zdroje. Více než dvě třetiny z této částky investovala společnost do úprav distribuční soustavy pro připojení fotovoltaických elektráren.

"Podepsané smlouvy s žadateli o připojení fotovoltaických elektráren k distribuční soustavě Skupiny ČEZ dokazují vyvrcholení solárního boomu v posledním čtvrtletí letošního roku," uvedla Holingerová. "Investice ČEZ Distribuce na úpravy distribuční soustavy pro připojení samotných fotovoltaických elektráren se za poslední čtyři měsíce letošního roku vyšplhají o více než šestinásobek na 290 milionů korun."

Také společnost ČEZ patří mezi významné hráče na českém trhu s fotovoltaickými elektrárnami. Chystá spuštění několika solárních zdrojů o výkonu asi 100 megawattů.

Nejméně 309 milionů korun bude muset ČEZ Distribuce investovat do připojení výroben obnovitelných zdrojů podle platných smluv v roce 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK