Developer Central Group zvýšil základní kapitál na 2,7 mld. Kč

15.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Developerská společnost Central Group zvýšila základní kapitál o 200 milionů korun na 2,7 miliardy Kč. Peníze chce použít na rozvoj nových realitních projektů. Představitelé firmy to dnes oznámili na tiskové konferenci. Central Group staví byty hlavně v Praze a okolí.

"Zvýšení základního kapitálu v letošním roce bylo financováno čistým ziskem společnosti za rok 2009. Jde o dlouhodobou strategii akcionářů reinvestovat zisk společnosti do jejího dalšího rozvoje," řekl ředitel firmy Aleš Novotný.

Na poměru akcionářů firmy se nic nezměnilo. Podíl ve výši 90 procent kontroluje zakladatel společnosti Dušan Kunovský, zbytek patří švýcarské investiční společnosti Global Property Capital.

Podíl Central Group na trhu v Praze a okolí je podle vlastního odhadu firmy v současnosti zhruba třetinový. "Vývoj spíše směřuje ke konsolidaci a zvyšování podílů hlavních hráčů na trhu, jsou vytěsňováni menší developeři," uvedl šéf firmy Kunovský. Mezi největší konkurenty Central Group patří v hlavním městě Finep, Ekospol a Skanska.

Tržní podíl zvyšuje Central Group i prostřednictvím nákupů projektů jiných realitních firem. "Nyní máme ve finální fázi zvažování asi čtyři akvizice," poznamenal Kunovský.

Kunovský si dnes také postěžoval na nelehké ekonomické podmínky stavitelů. "Marže se poměrně významně snížily," uvedl. Realitním společnostem ale podle něj pomáhá, že v současné situaci mohou tlačit na ceny prací stavebních firem. Zlevňování stavebních prací podle něj ale také nemůže pokračovat donekonečna. "Pokud nedojde k zásadnímu snížení cen stavebních materiálů, tak už není kde brát," poznamenal šéf firmy k možnosti dalšího snížení cen bytů. Cestou by bylo snížení standardu staveb, ale to podle Kunovského zatím Central Group neplánuje.

Na podzim a v zimě 2010/2011 Central Group očekává stagnaci cen bydlení. Od jara příštího roku se už ale ceny můžou v závislosti na lokalitě mírně zvyšovat o inflaci. Letos na jaře Central Group odhadoval, že zdražování bydlení o inflaci může nastat už ve druhé polovině roku 2010.

Kunovského firma odhaduje růst svých letošních prodejů o pět procent, v roce 2009 prodala 933 nemovitostí. Zisk před zdaněním Central Group loni podle auditovaných výsledků meziročně klesl o devět procent na 718,4 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK