Skupina GrECo v ČR mění název na GrECo JLT Czech republic

16.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Skupina GrECo, která je pátou největší makléřskou pojišťovací společností v ČR, mění název na GrECo JLT Czech Republic. Změna souvisí se vstupem GrECo do mezinárodní makléřské sítě JLT International Network, řekla dnes novinářům jednatelka společnosti Alena Bartoňová s tím, že očekává rovněž podstatný nárůst podílu na trhu.

Skupina GrECo posílila svou pozici v celosvětovém měřítku. Její nový partner Jardine Lloyd Thompson (JLT) je jedním z předních pojišťovacích makléřů. JLT se obchoduje na burze v Londýně a její obrat vzrostl v pololetí meziročně o 21 procent 11,1 miliardy Kč. Obchodní zisk jí stoupl o 22 procent na 2,1 miliardy korun.

Koncem července navíc uzavřeli čtyři přední evropští pojišťovací makléři exkluzivní obchodní smlouvu. Vedle britské JLT tvoří jádro makléřské sítě francouzská SIACI, německá skupina Ecclesia a rakouská skupina GrECo. JLT International Network působí ve 130 zemích s více než 9000 zaměstnanci. Spolupráce je podložena vzájemným finančním propojením. JLT již mnoho let vlastní dvacetiprocentní podíl v SIACI a v létě získal dvacetiprocentní podíl ve skupině GrECo, ve které již vlastnila 13,33 procenta Ecclesia.

GrECo působí na rakouském trhu od roku 1925. V roce 1989 společnost začala expandovat na východ a stala se prvním mezinárodním makléřem působícím v Maďarsku, poté začala operovat v dalších 14 zemích. V Česku působí GrECo, International, poradenství pro riziko a pojištění od roku 1991.

Makléřské společnosti sdružené v Asociaci českých pojišťovacích makléřů zprostředkovaly loni pro pojišťovny pojistné 23,71 miliardy korun, což proti předchozímu roku znamenalo nárůst o 11 procent. Členové asociace uskutečňují přes 90 procent makléřských obchodů v ČR. Asociace na konci roku 2009 sdružovala 105 makléřských firem. Deset největších společností přitom loni zabezpečilo přes 60 procent celkového zprostředkovaného pojistného.

fd vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK