ČP: Trh povinného ručení poprvé klesne,proti loňsku o 0,8 mld. Kč

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Trh povinného ručení zřejmě v letošním roce po deseti letech růstu poprvé klesne. Pojišťovny vyberou podle odhadu České pojišťovny na tomto pojištění letos asi 23 miliard Kč, zatímco v předchozích dvou letech to bylo po 23,8 miliardy korun. Důvodem poklesu trhu je úbytek registrovaných vozidel a cenová válka mezi pojišťovnami, řekl dnes novinářům výkonný ředitel ČP Pavel Řehák.

Pojišťovny se nyní snaží nalákat klienty povinného ručení na další služby, jako je například vyřízení škody způsobené klientem jiné pojišťovny. ČP i pojišťovny Direct a Allianz v minulých dnech oznámily, že vše potřebné včetně náhrady škody vyřídí za klienta s pojišťovnou viníka nehody. Vrchní ředitel produktového vedení ČP Petr Svoboda míní, že tato novinka zásadně mění trh povinného ručení. Kvalita služeb pojišťovny bude podle něj hrát ve výběru klienta větší roli než cena pojistky.

"Cena povinného ručení u ČP se do konce roku nemění. Od ledna mohou očekávat řidiči, kteří nebourají, pohyby sazeb směrem dolů," uvedl na dotaz ČTK Řehák bez bližších podrobností.

Povinné ručení, které od 27. září nabídne ČP všem nynějším i novým klientům, pomůže podle Řeháka řidičům ve všech nehodových situacích. Bez ohledu na to, zda je klient viníkem nehody či poškozeným, získá zdarma zapůjčení vozidla na tři dny a odtah nepojízdného vozu až do 500 km. "Myšlenka přímé likvidace škod bez ohledu na zavinění je budoucností povinného ručení. Inspirovali jsme se na vyspělých zahraničních trzích, zejména ve Francii," upozornil Řehák.

Ve Francii jsou škody vypořádávány prostřednictvím clearingového centra, tedy odpovědné autority dohlížející na pojistný trh a stanovující průměrnou škodu za daný rok, na jejímž základě se uskuteční vyrovnání. Řehák odhadl, že zahájení fungování clearingového centra v Česku nebude trvat ani rok. K jeho zřízení bude potřeba změna legislativy, pojišťovny o centru podle Řeháka už mezi sebou jednají.

Před koncem roku rozšiřují poskytované služby i další pojišťovny. Allianz začne od října nabízet povinné ručení zohledňující konkrétní rizika, kterých se vlastník vozidla nejvíce obává. Generali při sjednání povinného ručení v kombinaci s havarijním pojištěním nabízí klientům možnost zlikvidovat nezaviněnou škodu z havarijního pojištění, kterou následně uplatní u pojišťovny viníka.

Česká pojišťovna je s 1,96 milionu pojištěných vozidel na trhu povinného ručení jedničkou. Povinné ručení bez nutnosti vyřizovat nezaviněnou škodu se bude od konce září týkat 900.000 klientů. Česká pojišťovna je součástí Generali PPF Holdingu B.V., který působí ve 14 zemích střední a východní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK