Americký řetězec videopůjčoven Blockbuster vyhlásil bankrot

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. září (ČTK) - Největší americký řetězec videopůjčoven Blockbuster dnes požádal o bankrotovou ochranu před věřiteli. Jeho provozovny však zůstanou během reorganizace podniku otevřené. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Blockbuster dluží přes 900 milionů dolarů (16,6 miliardy Kč). Firma se nyní potýká s ostrou konkurencí ze strany internetových půjčoven. Společnost již dříve varovala investory, že by mohla o bankrotovou ochranu požádat, a její akcie byly začátkem července staženy z newyorské burzy.

Začátkem letošního roku měl Blockbuster ve Spojených státech a v zahraničí více než 6500 videopůjčoven. Firma sice zavedla i doplňkové služby, jako je možnost stáhnout si filmy přes internet, není ale tak úspěšná jako rivalové.

Letos v únoru už vyhlásila bankrot jiná americká společnost Movie Gallery, která provozovala videopůjčovny hollywoodských filmů. Podnik měl původně v plánu reorganizovat své aktivity a začít znovu podnikat. V květnu ale z plánů sešlo a firma se místo toho rozhodla pro úplnou likvidaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK