Irská ekonomika se ve druhém čtvrtletí nečekaně vrátila k recesi

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 23. září (ČTK) - Irská ekonomika během druhého čtvrtletí klesla o 1,2 procenta, a nepodařilo se jí tak navázat na silný růst z prvních třech měsíců roku. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Růst v prvním čtvrtletí byl prvním kvartálním růstem od roku 2007, ale protože jej Irsko ve druhém čtvrtletí neudrželo, zůstává dál v recesi.

Ekonomika v prvním čtvrtletí vykázala po zpřesnění dat růst o 2,2 procenta a analytici očekávali, že růst bude pokračovat i ve druhém čtvrtletí. V anketě agentury Reuters ekonomové v průměru předpovídali, že ekonomika vzroste o 0,5 procenta.

Růst za první letošní čtvrtletí navíc statistický úřad poopravil směrem dolů. Původně oznámil, že ekonomika vzrostla o 2,7 procenta.

V meziročním srovnání ekonomika vykázala pokles o 1,8 procenta, což je další zhoršení proti prvním třem měsícům, kdy propad po zpřesnění dat činil 0,9 procenta. I toto je horší vývoj, protože v předběžné zprávě úřad hovořil o poklesu jen o 0,7 procenta.

Hrubý národní produkt (HNP), který na rozdíl od HDP nebere v úvahu zisky téměř 1000 nadnárodních organizací působících v Irsku, během druhého čtvrtletí klesl o 0,3 procenta. Ekonomové naopak předpokládali, že HNP se o 0,3 procenta zvýší. Hrubý národní produkt Irska se tak snížil už devátým čtvrtletím za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK