ČT spustí na Pradědu poslední digitální vysílač velkého výkonu

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Česká televize spustí od října poslední digitální vysílač velkého výkonu Jeseník - Praděd, digitální multiplex České televize tak bude pokrývat 99,6 procenta obyvatel ČR. Veřejnoprávní televize o tom informovala na tiskové konferenci s tím, že celkové náklady digitalizace dosáhly zhruba jedné miliardy korun. Analogové vysílání musí ČT podle vládního nařízení ukončit do června 2012.

"Program digitalizace skončí v roce 2011, akutní fáze přechodu na zemské digitální vysílání končí v těchto dnech spuštěním vysílače Praděd," řekl dnes novinářům vedoucí digitalizace ČT Pavel Hanuš. Od října bude ČT využívat celkem 26 digitálních vysílačů velkého výkonu, v průběhu října a listopadu chystá televize spustit dalších deset vysílačů malého výkonu.

Ze zářijové zprávy Českého telekomunikačního úřadu vyplývá, že druhá vysílací síť Novy a Primy pokrývá 89,5 procenta a třetí multiplex 84,4 procenta. Pokrytí čtvrté vysílací sítě Telefóniky O2 se kvůli skromnější programové náplni pohybuje okolo 22 procent, což představuje vysílače v Praze, Brně a Ostravě.

Pokrytí analogovým signálem ČT1 pokleslo podle zprávy z původních 99,6 procenta na 65 procent, u ČT2 byl pokles z 91 na 22 procent, u Novy z 97,7 na 77 procent a analogové pokrytí Primy se snížilo ze 73 na 32 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK