HP s partnery dodá ČEZu inteligentní měřiče za 400 mil. Kč

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Hewlett-Packard se čtyřmi partnery dodá firmě ČEZ více než 40.000 inteligentních měřičů spotřeby elektřiny domácností za téměř 400 milionů korun. Pilotní projekt má trvat dva roky. O podpisu smlouvy dnes informovaly firmy.

Pilotní program Advanced Meter Management (AMM) umožní zákazníkům skupiny ČEZ podrobně sledovat aktuální spotřebu energie v domácnostech. Díky těmto datům budou moci snáze odhalit zbytečné výdaje a upravit spotřebu energie tak, aby se vyhnuli plýtvání.

Vedle Hewlett-Packard jsou členy dodavatelského konsorcia Landis&Gyr, Schrack Technik, Transtech CZ a ZPA Smart Energy.

Prostřednictvím AMM lze vedle pravidelného denního odečtu realizovat i například vzdálený odečet výše spotřeby na vyžádání. Spotřebitel může kdykoli požádat o vyúčtování za jím vybrané období. Místo ročního vyúčtování je možné zvolit třeba měsíční a odpadne tak například nutnost platit zálohy. Pro neplatiče může být připraven předplatný tarif. V případě neplacení pak může dojít ke vzdálenému omezení dodávky. Do celého systému lze zapojit také měření dodávek plynu, vody a tepla.

Nasazení technologie AMM je součástí inovačního programu FUTUR/E/MOTION, kterým skupina ČEZ reaguje na současné legislativní trendy Evropské unie zakazující provozovatelům technických služeb fakturovat předem a směřuje k tomu, aby v roce 2020 bylo chytrými měřidly vybaveno alespoň 80 procent spotřebitelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK