Ražba plynového zásobníku v dole Rožná začne za dva roky

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dolní Rožínka (Žďársko) 23. září (ČTK) - Ražba prostor pro obří zásobník s kapacitou 180 milionů metrů krychlových zemního plynu v uranovém dole Rožná na Žďársku začne za dva roky. Od srpna se kilometr pod zemí buduje první přístupová chodba, která umožní podrobný průzkum masivu. Na jeho základě bude stanoveno přesné umístění zásobníku, řekl novinářům na dnešním prvním kontrolním dnu ke stavbě zásobníku ředitel státního podniku Diamo Jiří Jež.

"Práce pokračují přesně podle harmonogramu," řekl Jež. Zásobník plynu bude stát kolem devíti miliard korun. Před zahájením stavby musí být kromě průzkumu horniny provedena také rekonstrukce těžební jámy zhruba za 350 milionů korun.

Zásobník bude mít dvě části. Na 21. těžebním patře, tedy 1050 metrů pod zemí, již bylo vyraženo zhruba 50 metrů přístupové chodby pro menší část zásobníku s kapacitou do 80 milionů metrů krychlových plynu ve směru Bukov - Milasín. Následovat bude ražba průzkumných chodeb a kvalita masivu bude prověřena průzkumnými vrty. Druhá část zásobníku se bude nacházet u Rožné. "Máme tam výhodu v tom, že to ložisko máme kompletně ověřené; tam by se ani průzkumné práce nemusely dělat," poznamenal Jež.

Samotná ražba celkových 120 kilometrů podzemních chodeb pro ukládání plynu v Rožné potrvá pět až šest let, zaměstnat by měla až 1000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK