Stát bude opět částečně spolufinancovat dotace z EU v krajích

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Regionální programy čerpající dotace z Evropské unie budou mít opět částečně zajištěné spolufinancování ze státního rozpočtu. S odvoláním na rozhodnutí vlády to dnes oznámilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Kabinet kvůli úsporným opatřením zrušil spolufinancování regionálních programů v srpnu, kraje proti tomu ostře protestovaly. Rozhodnutí vlády přivítal předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD).

Peníze ze státního rozpočtu budou nově určené jen pro rozpracované projekty. Zbývající projekty už budou muset financovat kraje ze svého. MMR ale zatím přesně neví, kolik peněz bude muset stát na spolufinancování dát a na jaké výdaje se musí připravit krajské pokladny. Evropské fondy financují nejvíce 85 procent dotací, zbytek musí doplatit státní a veřejné rozpočty.

"Asociace krajů varovala před škrty na nulu, neboť reálně hrozily soudní spory proti ČR o náhradu škody," řekl dnes ČTK v reakci na rozhodnutí vlády předseda Asociace krajů ČR Hašek. Podle něj se příslušné projekty můžou dál realizovat a žadatelé nebudou další dny a týdny v nejistotě, kterou původní verdikt Nečasovy vlády znamenal. "Samozřejmě musíme společně s vládou vyřešit změnu systému do budoucna, kdy stát kofinancování u nových projektů neposkytne," dodal Hašek.

Kvůli předchozímu rozhodnutí vlády zrušit spolufinancování bylo například v Jihomoravském kraji a na Vysočině zastaveno vyplácení unijních dotací. Výbor tamní regionální rady také do poloviny září přestal přijímat nové projekty. Podobná situace potkala i žadatele z Olomouckého a Zlínského kraje, kde regionální rada pozastavila podpisy dalších smluv o podpoře z Regionálního operačního programu Střední Morava.

"V situaci, v jaké se nachází veřejné finance, je nezbytné hledat úspory ve všech oblastech, nicméně jsem rád, že vláda uvážila důsledky svého rozhodnutí a nedopustila ohrožení plynulého čerpání evropských fondů," uvedl první náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

Ministerstvo také zveřejnilo aktuální čísla k čerpání dotací. Příjemci dotací z evropských fondů dostali v srpnu proplaceno 8,1 miliardy korun, tedy o miliardu víc než v červenci. Celkově příjemcům přišlo k 3. září na účty 155,4 miliardy korun. To je přibližně pětina peněz, které má Česko v současném programovém období 2007-2013 v Bruselu k dispozici.

Během srpna úřady schválily 678 nových projektů v hodnotě 11,2 miliardy korun. Celkem již v období 2007-2013 dala státní správa zelenou pro 16.857 projektů v hodnotě 385,3 miliardy korun.

Každá třetí žádost o dotace ale v soutěži neuspěje. Jsou za tím hlavně kvalitativní důvody nebo nesplnění formálních podmínek.

Celkově může Česko v tomto období z EU získat 26,7 miliardy eur. Kolik to je ale v korunách, závisí na vývoji kurzu. Podle kurzu k 3. září to podle čísel MMR bylo asi 770 miliard korun. Posilování koruny přitom z dotací ukrajuje. Podle ministerstva posílila koruna od začátku současného programového období vůči euru přibližně o deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK