Aktuálně.cz: Solární zdroje zdraží proud o 8 pct, odhaduje stát

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Dotace pro sluneční elektrárny příští rok zdraží domácnostem proud nejspíš o osm procent, vyplývá z dokumentu ministerstev průmyslu a životního prostředí, který ve středu projednala vláda. Napsal to dnes server Aktuálně.cz. Ministerstva podle serveru předložila vládě tři scénáře možného zdražení elektřiny, z nichž optimistická počítá se zdražením o šest procent, základní o osm procent a pesimistická o 13 procent.

Vedoucí oddělení podpory obnovitelných zdrojů energie na ministerstvu průmyslu Pavel Gebauer serveru sdělil, že nejpravděpodobnější je osmiprocentní varianta. Ministerstvo průmyslu při svém expertním odhadu, o kolik se zvedne příští rok cena proudu, vycházelo z výkonu slunečních elektráren, které by ještě letos mohly začít vyrábět elektřinu za mimořádně výhodné výkupní ceny.

Zdražení elektřiny pro příští rok se bude odvíjet od množství solárních zdrojů, které se stihnout připojit do konce letoška. Na začátku září v Česku fungovaly fotovoltaické elektrárny o výkonu téměř 700 megawattů, do konce roku se však připojený výkon zřejmě výrazně zvýší. "Uvedené varianty byly zvoleny na základě expertních odhadů, které se pohybují v rozmezí 1400 až 2000 megawattů připojeného výkonu fotovoltaických elektráren do konce roku 2010," uvádí se v dokumentu, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Optimistická varianta počítá s tím, že na konci roku budou do sítě připojeny panely o celkovém výkonu 1400 MW, proud pro domácnosti by tak zdražil o šest procent. Základní varianta předpokládá instalovaný výkon 1600 MW, elektřina pro domácnosti by zdražila o osm procent. Pesimističtější odhad počítá s celkovým instalovaným výkonem 2000 megawattů, proud by domácnostem zdražil o 13 procent. Gebauer odhaduje, že na konci letoška budou fungovat sluneční zdroje o celkovém výkonu zhruba 1650 megawattů.

Předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josef Fiřt ve středu v rádiu Impuls řekl, že elektřina pro domácnosti může příští rok zdražit zhruba o 12 až 14 procent. Zástupci fotovoltaického průmyslu odhadují zvýšení ceny elektřiny v příštím roce na pět procent, elektrárenská společnost ČEZ zhruba na 20 procent.

Tři scénáře má i zdražení elektřiny pro podniky. Optimistický odhad předpokládá zdražení o 11 procent, základní o 14 procent a pesimističtější o 24 procent, píše Aktuálně.cz.

Podle serveru vládní kabinet ve středu souhlasil se složením koordinačního výboru, který má do konce října předložit kabinetu analýzu dopadů podpory obnovitelných zdrojů energie do cen a navrhnout varianty řešení. Výbor má 16 stálých členů. Patří mezi ně například premiérův poradce a bývalý ministr průmyslu Martin Říman, předseda ERÚ Fiřt, náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner, náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková nebo náměstek ministra financí Ladislav Minčič, píše Aktuálně.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK