EU dala Rumunsku dalších 1,15 miliardy eur úvěrové pomoci

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. září (ČTK) - Evropská komise uvolnila Rumunsku 1,15 miliardy eur (asi 28 miliardy Kč) úvěrové pomoci. Je to třetí splátka z úvěrového programu pro Rumunsko, na němž se Evropská unie dohodla loni společně s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) v celkovém objemu 20 miliard eur. Komise dnes sdělila, že pozitivně hodnotí to, jak rumunská vláda plní dohodnutý program.

Rumunsko podle komise spustilo "ambiciózní" program ozdravování veřejných financí a zavedlo další opatření, která by měla kompenzovat dopady nižšího ekonomického růstu. "Přijatá opatření jsou důležitým krokem k obnovení makroekonomické stability a udržitelné fiskální pozice," sdělila komise.

Platnost úvěrové dohody Rumunsku končí v březnu příštího roku. Rumunský prezident Traian Basescu ve středu prohlásil, že jeho země chce v dubnu uzavřít s MMF novou dohodu, která by Rumunsku v případě potíží poskytla přístup k financování.

Rumunská ekonomika v letošním roce vykáže hlubší pokles, než se dosud předpokládalo, řekl dnes poradce rumunské centrální banky Lucian Croitoru. Nynější předpověď na letošní rok počítá s poklesem hrubého domácího produktu o 1,9 procenta. Croitoru také naznačil, že ekonomika může pokračovat v poklesu i příští rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK