Cvičení ZÓNA poukázalo na pomalejší komunikaci

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 23. září (ČTK) - Cvičení ZÓNA 2010, jehož cílem bylo prověřit součinnost složek krizového řízení při simulované havárii na jaderné elektrárně Temelín, odhalilo pomalejší komunikaci mezi jednotlivými složkami. "Ve dvou případech se ukázalo, že je potřeba urychlit komunikaci," sdělil ČTK hejtman kraje Jiří Zimola. Jiné nedostatky se při cvičení nevyskytly.

Zimola upřesnil, že se o překlasifikování mimořádné události na elektrárně Temelín z druhého na třetí stupeň dozvěděl s půlhodinovým zpožděním. "Stejně tak hasiči můj pokyn k evakuaci převzali o 40 minut později," uvedl.

Při cvičení, které se konalo dnes a ve středu, byl simulován únik radioaktivních látek mimo areál jaderné elektrárny Temelín. Havárii řešili členové integrovaného záchranného systému, tedy hasiči, policie a armády, dále kraj a obce.

Podle tajemníka bezpečnostní rady kraje Stanislava Mrvky cvičení ukázalo, že je systém komunikace, zpracování dokumentů a jejich předávání nastaven dobře. Je prý ale třeba ho vylepšit. Zástupci elektrárny byli s výsledky cvičení spokojeni. Úspěšně vyzkoušeli spolupráci a komunikaci s krizovým štábem a složkami záchranného systému. "Během cvičení jsme našli i náměty, které povedou k dalšímu vylepšení našeho vnitřního havarijního plánu. Poprvé jsme cvičili střídaní směn a podle získaných zkušeností je zde prostor pro zlepšení," uvedl velitel havarijního štábu elektrárny Jan Kruml.

Aby elektrárna nasimulovala havárii takového rozsahu, musela fiktivně zkombinovat souběh tří těžkých poruch. "Pravděpodobnost, že by k tomu mohlo dojít, je jednou za stovky milionů let," podotkl Kruml. Sled jednotlivých událostí museli urychlit, aby se do cvičení mohly co nejdříve zapojit i další složky krizového řízení.

Do cvičení se zapojilo přes 900 lidí, několik desítek vozů a jiné techniky. Situaci poprvé monitoroval vrtulník. Hlavním dějištěm akce byla elektrárna Temelín, její nejbližší okolí a vojenské letiště v Bechyni. To fungovalo jako stanoviště dekontaminace lidí a techniky. Cvičení se koná jednou za tři roky.

Podle informací krajského úřadu budou cvičení v následujících týdnech hodnotit jednotlivé subjekty, které se do něj zapojily, a také nezávislí pozorovatelé a rozhodčí. Vyhodnocení by mělo být známo do tří měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK