Počet nových žádostí o podporu v USA poprvé za pět týdnů vzrostl

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. září (ČTK) - Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden stoupl o 12.000 na 465.000. Růst zaznamenal poprvé za pět týdnů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Zpráva je potvrzením, že trh práce v USA i nadále stagnuje a některé firmy kvůli slabému ekonomickému růstu stále propouštějí. Většina ekonomů očekávala, že počet žadatelů zůstane na zhruba stejné úrovni nebo se mírně sníží.

Počet žadatelů stále zůstává mnohem vyšší, než by odpovídalo zdravé ekonomice. Pokud ekonomika roste a firmy najímají zaměstnance, počet žadatelů je obvykle pod 400.000.

Čtyřtýdenní průměr počtu nových žadatelů, který je podle analytiků lepším ukazatelem základních trendů na trhu práce, naopak klesl o 3250 na 463.250 osob. To je nejnižší úroveň od konce července. Od ledna je však tento údaj nižší jen o 4000 osob.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti od června 2009, kdy oficiálně skončila recese, prudce klesl. Tehdy počet žádostí činil více než 600.000. Největší pokles však zaznamenal ještě v loňském roce. Od počátku letošního roku ekonomický růst výrazně zpomalil a firmy tak nejsou příliš ochotné najímat nové zaměstnance. Ve druhém čtvrtletí ekonomika vzrostla jen o 1,6 procenta a míra nezaměstnanosti nyní činí 9,6 procenta, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK