Prodej starších domů v USA oživil, zůstává nejnižší za 13 let

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. září (ČTK) - Trh starších obytných domů a bytů ve Spojených státech v srpnu oživil, po červencovém propadu na 15leté minimum však byl jejich prodej stále nejnižší za 13 let. Prodej starších obytných jednotek se proti předešlému měsíci zvýšil o 7,6 procenta po červencovém pádu o 27 procent, sdělilo dnes Národní sdružení realitních kanceláří (NAR).

Celoročně přepočtené tempo prodeje domů a bytů se minulý měsíc zvýšilo zhruba podle odhadů analytiků na 4,13 milionu z červencových 3,84 milionu, bylo však nejnižší od roku 1997. Příčinou rekordního červencového pádu prodeje bylo ukončení platnosti dočasného programu daňové podpory pro koupi bydlení.

"Údaje potvrzují, co už víme. Totiž to, že vypršení daňového kreditu pro první kupující poškodilo prodej nových i starších domů," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom newyorské firmy FTN Financial Christopher Low. Prodej nových domů v červenci klesl rovněž na nové minimum a jejich ceny se dostaly nejníže za šest a půl roku.

Střední hodnota ceny staršího obydlí klesla na 178,600 dolarů (asi 3,3 milionu Kč) z červencových 182.100 dolarů. Zásoba starších domů nabízených k prodeji sestoupila po červencovém růstu zpět na 3,98 milionu, což by při současném tempu prodeje vystačilo na 11,6 měsíce proti červencovému desetiletému maximu 12,5 měsíce. Za předkrizové situace by přitom tato zásoba vystačila pouze na zhruba šest měsíců.

V minulých letech nastal na americkém trhu bydlení po splasknutí bubliny levně dostupných hypoték kolaps, který vyústil v globální finanční krizi a hlubokou hospodářskou recesi. Americký trh bydlení zůstává i přes vládní podpůrné programy nadále hluboko pod předkrizovou úrovní a brzdí oživení celé ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK