Pawlak: Varšava tento týden dohodu o ruském plynu nečeká

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 23. září (ČTK) - Polská strana neočekává, že by se tento týden na třístranných jednáních s Ruskem a zástupci Evropské unie podařilo dosáhnout dohody o dodávkách ruského zemního plynu, která by odstranila hrozící výpadek dodávek. Řekl to dnes polský místopředseda vlády Waldemar Pawlak. Naznačil ale, že Polsko by mohlo navrhnout zkrácení nového kontraktu jen do roku 2022.

Polsko s Ruskem loni sjednalo dohodu o dodávkách plynu až do roku 2037, podle níž se polský dovoz zvýší na deset miliardy metrů krychlových z dosavadních 7,5 miliardy kubíků; dohoda rovněž upravuje podmínky tranzitu plynu plynovodem Jamal do zbytku Evropy. Proti dohodě však na poslední chvíli vystoupila Evropská komise, která teď Varšavu nutí, aby sjednala v dohodě změny. K tomu však Rusko není ochotno a Polsku nyní hrozí výpadek dodávek.

Polsku končí platnost nynější dohody o dodávkách plynu 20. října. Polský plynárenský monopol PGNiG již tento týden upozornil, že průmyslovým odběratelům mohou být ve čtvrtém čtvrtletí omezeny dodávky.

Vyjednávání o dohodě se vedou spolu se zástupci EU od víkendu a dnes večer by měla pokračovat v Moskvě. Na otázku, zda by v tomto kole jednání mohlo dojt k průlomu, Pawlak řekl, že v to příliš nevěří. Dodal však, že by bylo možné zachovat termín dosavadního kontraktu rok 2022 při dosavadních dodávkách.

Evropská komise říká, že dohoda nerespektuje evropská pravidla, a zejména zpochybňuje tranzitní poplatky a rozhodnutí o provozovateli polské části plynovodu. Jamal patří společnosti EuRoPolGaz, kterou vlastní PGNiG a ruský Gazprom. Brusel požaduje, aby plynovod provozovala firma nezávislá na obou plynárenských společnostech

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK