Pražská burza nepatrně rostla, Unipetrol přidal tři procenta

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Pražská burza dnes odolala všeobecnému poklesu evropských trhů, index PX uzavřel s mírným ziskem 0,02 procenta na 1129,4 bodu, vyplývá ze závěrečných informací burzy. Z více obchodovaných titulů klesaly banky, elektrárenská společnost ČEZ stagnovala, naopak zpevnily Unipetrol či Telefónica O2.

Pražská burza dosáhla při nízké aktivitě lepšího výsledku než většina evropských trhů, uvedl Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky. Hlavním důvodem je podle něho tříprocentní růst ceny akcií Unipetrolu, který uzavřel na úrovni 214,30 Kč. Ostatní tituly podle Adamkoviče uzavřely poblíž předchozích hodnot.

V systému předních akcií SPAD dnes nejvíc klesla emise pojišťovny VIG, a to o 0,91 procenta na 932,10 Kč. Nepatrně si polepšily akcie mobilního operátora Telefónica O2, které si připsaly 0,21 procenta na 389,80 Kč. Oslabily naproti tomu obě banky, a to Erste Bank o 0,28 procenta na 711 Kč a Komerční banka o 0,16 procenta na 3859 Kč. Cenné papíry energetického gigantu ČEZ zůstaly na středeční hodnotě 825 Kč.

Adamkovič konstatoval, že evropské burzy dnes prohlubovaly ztráty po celý den. Ráno akcie reagovaly na propad indexu nákupních manažerů (PMI) v eurozóně o 2,4 bodu na 53,8, přičemž se očekával pokles pouze o půl bodu. Odpoledne investory nepotěšil nižší než očekávaný růst prodejů starších domů v USA z desetiletého minima dosaženého v červenci a také nečekaný růst žádostí o podporu v nezaměstnanosti. "Růst averze k riziku potvrzují i klesající výnosy německých dluhopisů, zatímco u vládních dluhopisů problémových zemí eurozóny požadují investoři stále vyšší výnosy. Propad akciových indexů vedou bankovní a těžařské tituly, nedaří se však ani stavebnictví či automobilovému průmyslu," dodal Adamkovič.

Objem obchodu v systému SPAD byl opět výrazně podprůměrný a dosáhl 918 milionů korun, přitom průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,28 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK