Euro kvůli obavám o irskou ekonomiku klesá

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. září (ČTK) - Evropská měna dnes na devizovém trhu oslabuje a vzdálila se pětiměsíčnímu maximu vůči dolaru. Důvodem jsou hlavně obavy o irskou ekonomiku a bankovní sektor a další slabší statistika z eurozóny. Dolar však po zprávě o vývoji počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA oslabil k jenu a ocitl se nejníže od japonských intervencí.

V 17:35 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,3339 USD a k jenu o 0,59 procenta na 112,55 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,19 procenta na 84,36 JPY.

Irská ekonomika ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci klesla o 1,2 procenta. Analytici naopak čekali zvýšení o půl procenta. Zpráva zdůraznila problémy, kterým čelí Irsko a jeho bankovní sektor, který se nyní snaží vláda podpořit.

Obavy o další vývoj ekonomiky eurozóny přinesla i zpráva výzkumné skupiny Markit, podle které tempo růstu v sektoru služeb i ve zpracovatelském sektoru eurozóny v září zpomalilo. Index nákupních manažerů (PMI) pro sektor služeb klesl na 53,6 bodu, nejníže od února. PMI pro zpracovatelský sektor v září klesl rovněž na 53,6 bodu, nejníže od ledna.

Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden stoupl o 12.000 na 465.000. Růst zaznamenal poprvé za pět týdnů. Většina ekonomů očekávala, že počet žadatelů zůstane na zhruba stejné úrovni nebo se mírně sníží, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK