Ceny ropy po příznivých údajích z USA stouply, WTI nad 75 USD

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 23. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes smazaly ztráty z průběhu obchodování a americká ropa se dostala zpět nad 75 dolarů za barel. Ropný trh povzbudily pozdější příznivější zprávy z americké ekonomiky, které přinesly oživení i na akciový trh.

Cena za barel americké lehké ropy WTI před koncem newyorského obchodování vzrostla o 70 centů na 75,40 dolaru za barel, ačkoli během dne sestoupila až na 73,58 USD. Severomořská ropa Brent získala necelého půl dolaru na 78,40 USD za barel.

Ropu z poklesu dostaly údaje o oživení amerického trhu starších domů z červencového propadu. Působil i růst indexu předstihových ukazatelů, který naznačuje vývoj americké ekonomiky v příštích měsících. Akcie na amerických trzích na to reagovaly smazáním ztrát.

V první části obchodování ropy srážely rekordní zásoby ropy na americkém trhu. Později ji oslabovaly dnešní údaje o nečekaném růstu počtu nových nezaměstnaných v USA, které vyvolaly obavy o další vývoj trhu práce a celé ekonomiky a oslabily americké akcie i kurz dolaru. Ropný trh je letos pod silným vlivem akciových trhů, které nejlépe naznačují budoucí vývoj ekonomiky a tím i poptávky po energii.

K oživení ropy přispělo i zvýšení termínových cen benzinu. Ty reagovaly na zprávu koncernu ConocoPhillips, který sdělil, že jeho rafinerie Bayway v New Jersey uzavře na několik týdnů některé jednotky kvůli instalaci nových zařízení.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) : burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 78,39 77,95 New York - Nymex WTI listopad 75,40 74,71

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK