Obama vyzval čínského premiéra k řešení sporu o kurz jüanu

23.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. září (ČTK) - Americký prezident Barack Obama dnes vyzval čínského premiéra Wen Ťia-paa, aby Peking udělal více pro vyřešení americko-čínského sporu o kurz čínské měny. Obama podle sdělení představitele Bílého domu řekl, že jde o nejdůležitější téma jejich schůzky, která se konala na okraji nynějšího Valného shromáždění OSN.

"Prezident mluvil o důležitosti našich obchodních vztahů obecně a konkrétně o významu otázky směnného kurzu pro Spojené státy a světovou ekonomiku," řekl novinářům člen Národní bezpečnostní rady Jeffrey Bader. Obama Wena vyzval, aby v této věci "dělal více, než udělal dosud", dodal Bader. Wen pak podle něj Obamu ujistil, že Čína bude pokračovat v reformování kurzového režimu jüanu.

Před listopadovými volbami do Kongresu sílí mezi americkými zákonodárci tlak na přijetí sankcí proti Číně za to, že nechce účinně uvolnit kurz měny. V Kongresu se nyní chystá zákon, který by uvaloval sankční cla na čínské zboží.

Také vláda ve Washingtonu zvyšuje tlak na Peking, aby dál uvolnil kurz, čínská vláda však razantnější kroky odmítá. Američané si už dlouho stěžují, že uměle podhodnocený kurz čínské měny nekale zvýhodňuje čínský vývoz a brání většímu přístupu amerického zboží na čínský trh, což vede k vysokému obchodnímu deficitu USA s Čínou.

Čína uvolnila kurz jüanu v roce 2005, v polovině roku 2008 jej však kvůli globální finanční krizi opět pevně navázala na dolar. Letos v červnu centrální banka pevný kurz formálně zrušila a umožnila měně pohyb v omezeném pásmu. Od té doby jüan vůči americké měně posílil o 1,8 procenta a nejvýrazněji roste zejména poslední dva týdny, podle analytiků v reakci na zostřenou rétoriku Washingtonu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK