Dolar k jenu prudce zpevnil, podle makléřů jde o intervenci

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. září (ČTK) - Kurz amerického dolaru se dnes brzy ráno na devizových trzích v Asii během několika minut skokově zvýšil. Podle makléřů na trh patrně opět vstoupila japonská centrální banka a začala intervenovat proti vlastní měně. Banka intervenci bezprostředně nepřiznala a komentář odmítala.

Dolar se krátce před 7:00 prodával v kurzu 85,40 JPY, jen pár minut předtím ale stál pouze 84,55 JPY. Během chvíle tak zpevnil o celé jedno procento, což u kurzů měn není obvyklé.

Dolar vůči jenu v posledních měsících vytrvale klesal a minulý týden se dostal až na zhruba 83 JPY/USD. To by nejnižší kurz za posledních 15 let. Příliš silný jen ale ohrožuje zotavení japonské ekonomiky, což tamní centrální banku přimělo poprvé po šesti letech vstoupit na trh a zahájit intervenci.

Dnešní intervence ale není úplně překvapivá. Japonský jen po nuceném oslabení začal v posledních dnech opět růst, a obchodníci tak upozorňovali na riziko další intervence. Na některých klíčových trzích v Asii je dnes kvůli státnímu svátku zavřeno, takže Japonci měli pro intervenci vytvořeny vhodné podmínky. Intervence bývá nejúčinnější, když je obchodní aktivita na trzích oslabena.

Minulý týden Japonci intervenovali v několika vlnách. Využili tak celého dne a všech časových pásem, aby byla intervence co nejúčinnější. Začali na devizových trzích v Asii, pokračovali přes Evropu a poslední fázi provedli po zahájení obchodování v Americe. Podle odhadů Japonci na intervenci vynaložili kolem dvou bilionů jenů (asi 438 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK