ČSÚ: Důvěra v českou ekonomiku se v září snížila o jeden bod

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v září meziměsíčně mírně snížila, souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání se srpnem klesl o jeden bod. Důvodem je nižší důvěra podnikatelů i spotřebitelů. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 13,7 bodu vyšší, uvedl dnes Český statistický úřad.

Důvěra spotřebitelů se podle něj meziměsíčně snížila o jeden bod a mezi podnikateli o 0,9 bodu.

Podnikatelé v porovnání se srpnem více důvěřovali jen vybraným službám, naopak jejich důvěra v průmysl, stavebnictví i obchod klesla. Proti loňským nízkými hodnotám je však podnikatelská důvěra o 17,2 bodu vyšší.

V průmyslu se hodnocení současné celkové ekonomické situace proti srpnu nezměnilo, a to stejně jako u celkové poptávky. "Zásoby se podle mínění respondentů snížily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zpomalení výrobní činnosti při zlepšení zaměstnanosti. Očekávání ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou nižší než v srpnu," uvedli statistici. Celkově se důvěra v průmyslu v devátém měsíci meziměsíčně snížila o jeden bod. Proti nízkým hodnotám v loňském roce je o 18 bodů vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK