Sněmovna dnes rozhodne o novele veřejných zakázek

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Sněmovna dnes bude v závěrečném čtení projednávat a schvalovat zákon, který akciovým společnostem s anonymními akciemi na majitele vrací možnost ucházet se o zakázky. Poslanci v úvodu schůze zařadili tento bod na program jednání a zabývat se jím chtějí dnes ve 13:10. Pokud novelu přijmou, dostane ji k projednání Senát.

Novela z pera poslankyň VV Karolíny Peake a Kristýny Kočí napravuje současný stav, kdy se akciové společnosti s anonymními akciemi nemůžou ucházet o veřejné zakázky. Akciové společnosti, které o ně budou soutěžit, budou muset nově informovat zadavatele zakázky o všech akcionářích, kteří vlastní více než deset procent akcií.

Sporné ustanovení, vylučující akciové společnosti s akciemi na majitele, resp. doručitele, se do zákona dostalo letos na jaře. Platí od poloviny září. Spolu s ním vložili poslanci do zákona povinnost uchazečů o veřejné zakázky z řad firem předkládat údaje o tom, kdo je vlastní. Slibovali si od něj větší průhlednost při zadávání zakázek. Nemožnost ucházet se o veřejné zakázky však vyvolala nesouhlas velkých akciových společností s akciemi na majitele. Některé proto začaly měnit své akcie do formy znějící na jméno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK