Japonské akcie oslabily, výrazně zpevnil dolar vůči jenu

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. září (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabily a přestože se během dne ocitly i v kladných hodnotách, zisky nakonec neudržely. Značný vliv na jejich kurzy měla zpráva, že japonské úřady znovu intervenovaly proti vlastní měně, což centrální banka ani ministerstvo financí nepotvrdily. Na devizových trzích se rovněž spekulovalo o rezignaci šéfa centrální banky, ani tato zpráva ale nebyla potvrzena.

Index Nikkei 225 dnes odepsal 94,65 bodu a den uzavřel slabší o 0,99 procenta na 9471,67 bodu. Když se objevily spekulace o intervenci, krátce se vyšplhal až na 9601 bodů, hned ale začal z této úrovně sestupovat a pokles v závěru obchodování ještě prohloubil. Širší index Topix klesl také o jedno procento a uzavřel na 838,41 bodu.

Trh si všímal také rostoucího napětí na diplomatické úrovni mezi Japonskem a Čínou, o které se postarala nedávná kolize čínského plavidla s japonskou pobřežní stráží. Na trzích se spor podle pozorovatelů projevuje omezením obchodních vztahů. Japonci zadržovali kapitána čínské lodě, dnes už jej ale propustili.

Na devizových trzích se kurz dolaru během několika minut skokově zvýšil a dostal se na 85,40 JPY. Za pár minut tak zpevnil o celé jedno procento. Později se kurz mírně snížil a ustálil se na 84,85 JPY. Japonský premiér Naoto Kan je nyní v USA a už se setkal i s prezidentem Barackem Obamou, o intervenci ale nehovořili.

"Dolar by mohl vystoupit až nad 85,50 JPY, pochybuji ale, že se dostane na 86 jenů. Nedostal se tam, ani když Japonsko naposledy intervenovalo," podotkl jeden z makléřů v Tokiu. Vzhledem k tomu, že dolar na ostatních paritách v poklesu pokračuje, euro k němu dnes přidalo asi 0,2 procenta na 1,3341 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK