FT: Výkonný ředitel bnaky HSBC do konce roku odstoupí

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. září (ČTK) - Výkonný ředitel bankovní skupiny HSBC Holdings Michael Geoghegan (56) do konce roku odstoupí. Napsal to dnes britský ekonomický list Financial Times (FT) a potvrdily i další zdroje. Geoghegan údajně neuspěl ve snaze o jmenování předsedou správní rady HSBC. Nynější ředitel správní rady Stephen Green před pár dny oznámil, že přijal nabídku stát se členem vlády.

Geoghegana ve funkci vystřídá Stuart Gulliver, který v bance nyní vede divizi investičního bankovnictví. Předsedou správní rady se stane finanční ředitel Douglas Flint. List se odvolává na dva nejmenované zdroje blízké vedení banky. Jeden zdroj uvedl, že o změnách už bylo de facto rozhodnuto, podle druhého zdroje jsou popsané změny jisté na 90 procent.

Sama HSBC zatím žádné změny oficiálně neoznámila a odmítla potvrdit také jiné spekulace, že správní rada bude příští týden jednat v Šanghaji. HSBC je britskou bankou, velkou část aktivit má ale v jihovýchodní Asii, kde se původně i nejvíce angažovala.

FT začátkem týdne uvedly, že Geoghegan pohrozil odchodem, pokud nebude jmenován i předsedou správní rady. Správní rada mu údajně už minulý týden sdělila, že ve svém čele chce vidět někoho jiného. Banka nicméně i tuto zprávu odmítla a označila ji za nesmysl.

HSBC je největší bankou v Evropě a zároveň i hlavním hráčem na globálním trhu finančních služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK