Podnikatelská nálada v Německu se v září překvapivě zlepšila

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. září (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v září překvapivě zlepšila. Institut Ifo dnes oznámil, že jeho index podnikatelského klimatu mírně stoupl na 106,8 bodu ze srpnových 106,7 bodu. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters očekávali pokles na 106,2 bodu.

"Německá ekonomika zůstává ukázkou toho nejlepšího z eurozóny," uvedl analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING Financial Markets. Upozornil však, že silný růst německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl výjimečný a že zpomalení je nevyhnutelné. "Vzhledem k bohatě naplněným zakázkovým knihám, stoupajícím investicím i výrobním plánům a silnému trhu práce nicméně zůstávají hospodářské vyhlídky Německa slibné. Dnešní údaje Ifo popírají jakékoliv obavy z nového poklesu německé ekonomiky," dodal.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí díky silnému vývozu stoupla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 2,2 procenta, tedy nejrychleji od znovusjednocení země. Řada ekonomů proto zlepšila odhad celoročního růstu německého hospodářství navzdory známkám, že růst již mohl dosáhnout svého vrcholu.

Německé ministerstvo financí tento týden předpovědělo, že hospodářské oživení v Německu ve zbytku letošního roku pravděpodobně výrazně zpomalí, a to mimo jiné kvůli slabšímu růstu zahraničního obchodu.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Země se v polovině roku 2008 propadla do hospodářské recese, ve které setrvala celý další rok. K růstu se německá ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK