Odbory se zatím s vedením Tatry na propouštění nedohodly

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kopřivnice (Novojičínsko) 24. září (ČTK) - Odbory kopřivnické automobilky Tatra se zatím nedohodly s vedením firmy na propouštění zaměstnanců. Snížení počtu pracovníků o 170 kvůli nedostatku zakázek tento týden oznámil generální ředitel Tatry Ronald Adams. Odbory budou s vedením v jednání pokračovat. ČTK to dnes ve společném prohlášení sdělili Adams a zástupce odborů Pavel Baroň.

Podle nich budou hledat nejvhodnější způsob, jak ve firmě nezbytně snížit počet zaměstnanců. "Obě strany jsou přesvědčeny, že během několika dnů naleznou řešení," uvedli ve společném prohlášení. V jednání mají pokračovat příští týden ve středu.

Mezi zaměstnanci panují obavy, že by mohlo být propuštěno v příštích měsících dalších několik stovek lidí. Adams řekl ve čtvrtek České televizi, že do poloviny října musí propustit 167 lidí kvůli nedostatku zakázek. Tatra má v současné době zhruba 2500 zaměstnanců. Kvůli nedostatečnému odbytu automobilů propustila během hospodářské krize 1400 lidí. Letos na jaře zhruba 300 vzala zpátky.

Tento týden však oznámila další propuštění. Odejít mají pracovníci z prodeje, z finančního útvaru, z výzkumu, vývoje a výroby. Pokud by se firmě podařilo zvýšit výrobu, což by mohlo být na začátku příštího roku, vezme je přednostně zpátky.

Tatra za poslední dva roky vykázala ztrátu zhruba 1,3 miliardy korun. Navíc se musela letos v březnu za více než miliardové úvěry zaručit bankám celým podnikem. Vedení chce dostat věhlasnou automobilku zpátky na vrchol expanzí do Ruska a na další světové trhy. Kvůli tomu chce najít obchodní partnery, se kterými bude spolupracovat.

"Nyní máme kontrakty na 359 vozů, z toho je 116 nových vozů a 243 částečných montáží. Většina z toho je ale nasmlouvaná pro první čtvrtletí roku 2011," řekl Právu Adams. Dodal, že situace se mění ze dne na den.

Radim Kijonka sap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK