ČEPS investuje do roku 2018 do sítě na severu Moravy 4,7 miliardy

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 24. září (ČTK) - Do rozšíření přenosové soustavy v Moravskoslezském kraji chce společnost ČEPS do roku 2018 investovat zhruba 4,7 miliardy korun. V regionu s rostoucí spotřebou elektřiny tak nedostačující příkon zdvojnásobí na 4000 megavoltampér (MVA). Novinářům to dnes v Ostravě řekli zástupci státního podniku.

Kapacitu přenosové sítě v Moravskoslezském kraji, která již neodpovídá rostoucí spotřebě energie, řeší ČEPS se společností ČEZ Distribuční od roku 2007. Například Ostravě chybí zhruba 300 megawattů elektrického výkonu. Podle ostravského primátora Petra Kajnara (ČSSD) by to byl obrovský problém, který jen oddálila hospodářská krize.

Mezi největší již zahájené investice v kraji patří stavba nové transformovny v Kletné u Hladkých Životic na Novojičínsku za 1,7 miliardy korun. ČEPS chce také postavit nové elektrické vedení mezi dvěma transformovnami v Horních Životicích na Bruntálsku a Krasíkově na Šumpersku, které si vyžádá 1,2 miliardy Kč.

Státem vlastněný ČEPS má jako jediná společnost v Česku licenci na přenos elektřiny. Společnost provozuje 4395 kilometrů vedení a 39 rozvoden. V prvním pololetí zvýšila zisk o 87 procent na 1,62 miliardy korun; tržby meziročně vzrostly o zhruba půl miliardy na 7,74 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK