Britské banky čeká prověrka týmem specialistů

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. září (ČTK) - Britské banky čeká prověrka, která se zaměří na oddělování divizí malého a investičního bankovnictví, na obchod s majetkem a problematický kapitál. Uvedla to dnes nezávislá bankovní komise ICB, která se chce zároveň podívat na reformu tržní infrastruktury.

Británie sestavila komisi před třemi měsíci. Jejími členy je pět bývalých vysoce postavených bankéřů a dalších profesionálů, kteří mají posoudit, zda nejsou britské banky příliš mocné, a určit, jak zvýšit konkurenci. Důvodem ke vzniku komise byla finanční krize, kdy daňoví poplatníci museli podpořit odvětví miliardami liber.

Komise uvedla, že seznam toho, na co se zaměří, není konečný. Dodala, že se v tomto stadiu zatím nepřiklání k žádným konkrétním možnostem. Asociace britských bank její postoj přivítala a vyzdvihla, že existuje prostor pro konstruktivní řešení.

Politici ve světě usilují o tvrdší regulaci bank, jejichž příliš volný přístup k poskytování půjček bývá označován za příčinu úvěrové krize. Přestože se rétorika politiků v posledních týdnech vůči investičním bankám přiostřila, mnozí lidé z odvětví a analytici říkají, že případné nucené dělení bank není pravděpodobné.

Analytici připomínají, že se během krize ukázalo, že si vedly lépe banky s širší nabídkou než specializované ústavy. Namítají také, že by nucené rozdělení bank mohlo přimět čelní bankovní instituce odejít do zahraničí.

Výchozí zpráva ICB dnes akcie velkých britských bank téměř nijak neovlivnila. HSBC, která chystá změnu managementu, posílila o polovinu procenta, zatímco Barclays o pětinu procenta oslabila, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK