Šéf ÚOHS zrušil pokutu pro pražský dopravní podnik

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. září (ČTK) - Předseda ÚOHS Petr Rafaj zrušil pokutu 800 tisíc korun pro Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP). Miliardovou zakázkou na úklid stanic metra se budou znovu zabývat jeho podřízení. Rafaj jim případ vrací už podruhé. Napravit mají chyby ve výroku rozhodnutí. Zabývat se budou také odůvodněním výše pokuty, které je příliš obecné. Vyplývá to z rozsudku zveřejněného na webových stránkách ÚOHS.

"Výše uložené pokuty musí být zdůvodněna způsobem nepřipouštějícím rozumné pochyby o tom, že právě zvolená výše odpovídá konkrétním okolnostem individuálního případu," uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Rafaj. Kromě odůvodnění sankce budou jeho podřízení řešit i otázku, zda konstatovaná porušení zákona nejen podstatně ovlivnila výběr nejvhodnější nabídky, ale "zda tento výběr - a to podstatným způsobem - ovlivnit mohla."

Antimonopolnímu úřadu dosud vadily podmínky tendru z roku 2008. Podle něj dopravní podnik nedovoleně omezil počet zájemců o zakázku pouze na firmy, které již služby úklidu ve stanicích metra zajišťovaly. Podle údajů ÚOHS se mohl do tendru přihlásit pouze uchazeč, jehož průměrný obrat za obdobnou činnost, jako byla ta v zakázce DPP, neklesl za poslední tři roky pod limit 20 milionů korun. Podnik také požadoval doložení toho, že zájemce o zakázku v minulosti již služby komplexního a nepřetržitého úklidu stanic podzemní hromadné dopravy poskytoval, a to minimálně po dobu 12 měsíců a v rozsahu minimálně šesti uklizených stanic.

Dopravní podnik oproti tomu v průběhu správního řízení trval na tom, že úklid stanic metra je zcela specifickou a ojedinělou činností, která jen stěží nalezne srovnání s úklidem v jakýchkoliv jiných prostorách v ČR.

Tendr vyhlásil dopravní podnik předloni. Výběrové řízení ale zrušil, neboť komise vyřadila nabídky všech tří uchazečů. Podnik poté uzavřel smlouvu s jedním z uchazečů, sdružením dvou firem CDV služby a V-Trade.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK