MF vládě předloží způsob výpočtu ceny ekologické zakázky

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Ministerstvo financí předloží vládě do konce září materiál, který bude obsahovat způsob a metodiku, jak dojít k odhadu skutečných nákladů zakázky na odstranění starých ekologických škod. Samotnou cenu nechce úřad kvůli probíhajícímu tendru zveřejnit, uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí úřadu Ondřej Jakob. Informace o zakázce si na počátku září vyžádala vláda.

"Naším zájmem je získat díky tendru co nejnižší cenu. Proto pokládáme zveřejnění odhadu ceny za mimořádně netaktické, když brzy skončí další fáze soutěže," uvedl Jakob. Účastníci soutěže mají na předložení cenových nabídek čas do 7. prosince.

Na počátku září se vláda usnesla, že ministr financí Miroslav Kalousek a ministr životního prostředí Pavel Drobil do konce září předloží vládě zprávu o zakázce na odstranění všech starých ekologických škod. Součástí dokumentu by měla být i inventura cenového odhadu celé zakázky.

Sporná ekologická zakázka byla začátkem léta jedním z klíčových témat koaličních jednání. Strany se nakonec dohodly, že vyčkají na vyhodnocení nabídek, a soutěž zruší, pokud nebude pro stát výhodná. Výběrové řízení na jednu velkou zakázku vypsalo ministerstvo financí předloni na podzim, tedy za Kalouskova vedení. Média uvádí, že hodnota neodstraněných ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, činí přibližně 115 miliard korun. Kritici soutěže tvrdí, že tendr může připravit státní pokladnu o desítky miliard korun.

Ministerstvo životního prostředí v minulosti tendr kritizovalo. Podle odhadu, který si v roce 2008 nechal udělat tehdejší ministr Martin Bursík (SZ), je cena všech sanací starých ekologických závazků státu 40 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK