Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby klesly nejvíce za rok

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. září (ČTK) - Nové zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby se ve Spojených státech v srpnu snížily a jejich pokles byl nejvyšší za poslední rok. Přispělo k tomu hlavně snížení nových objednávek na letadla a automobily. Bez zahrnutí dopravního sektoru však stouply. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Zakázky se snížily o 1,3 procenta po revidovaném červencovém růstu o 0,7 procenta. Analytici očekávali snížení pouze o jedno procento. Bez zahrnutí sektoru dopravy se však naopak zakázky zvýšily o dvě procenta, což byl nejvyšší růst od března. V červenci klesly o 2,8 procenta a trhy očekávaly, že bez zahrnutí dopravy se zakázky za srpen zvýší o jedno procento.

Objednávky na civilní letadla se v srpnu propadly o 40,2 procenta po červencovém růstu o 69,1 procenta. Boeing obdržel v srpnu objednávky na pouze deset nových letadel, o měsíc dříve to bylo 130. Objednávky na vojenská letadla pak klesly o 2,7 procenta a objednávky na automobily o 4,4 procenta.

Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby jsou jedním z hlavních indikátorů vývoje zpracovatelského průmyslu. Ten měl hlavní podíl na tom, že se americké ekonomice podařilo dostat z nejdelší a nejhlubší recese od 30. let minulého století. Nyní však zpracovatelský sektor začíná zpomalovat, protože domácí poptávka zůstává slabá a domácnosti trápí vysoká nezaměstnanost.

Zakázky na kapitálové zboží bez zahrnutí vojenského sektoru a letadel v srpnu stouply o 4,1 procenta po poklesu o 5,3 procenta v předchozím měsíci. Tento ukazatel je považován za měřítko firemních výdajů. Trhy čekaly zvýšení jen o dvě procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK