Maďarsko poskytne na pomoc aeroliniím Malév 20,4 miliardy HUF

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 24. září (ČTK) - Maďarská vláda navýšila kapitál v letecké společnosti Malév o 14,7 miliardy forintů (1,3 miliardy Kč). Ztrátovým aeroliniím vláda půjčí ještě 5,7 miliardy HUF, takže stát vydá na pomoc firmě celkem 20,4 miliardy HUF (1,8 miliardy Kč). Kapitál navýší úřad MNV spravující státní majetek, uvedla dnes maďarská agentura MTI.

Za tento měsíc je to druhý takový krok státu na záchranu Malévu za sebou. Bez nových financí by Malév zkrachoval. S těžkou finanční situací se přitom potýká již roky.

"Není pochyb, že je situace Malévu extrémně kritická," uvedl maďarský ministr pro rozpočet Tamás Fellegi. "Tento týden poskytne MNV Malévu kvůli jeho zděděné právní a finanční pozici nové prostředky, aby se zajistilo plynulé financování společnosti," dodal.

Počátkem měsíce Malév od státu obdržel 5,7 miliardy forintů, aby mohl zaplatit leasing letadel. Fellegi dodal, že nejnovější finanční injekce byla nezbytná kvůli dluhům Malévu, úrokům z těchto dluhů, výraznému zdražení cen leteckého benzinu a poklesu poptávky mezi cestujícími, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK