Akcie na pražské burze v týdnu posílily, PX vzrostl o 0,8 pct

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posílily, index PX vzrostl o 0,79 procenta na 1135,8 bodu. Největší nárůst zaznamenala technologická firma KIT digital, naopak nejvíce klesly akcie rakouské pojišťovací skupiny VIG. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Konec září přinesl smíšené obchodování, kdy trhy po předchozím vývoji hledaly další směr. Na jedné straně akciové trhy při další cestě vzhůru narážely na vysoké úrovně, na které se ceny vyšplhaly během zářijového růstu," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář. Na druhé straně podle něj trh smíšeně reagoval na úterní zasedání americké centrální banky Fed, která oznámila, že v případě nutnosti je připravena obnovit nákupy dluhopisů na podporu ekonomiky.

Nevýraznější nárůst si v uplynulém týdnu připsaly akcie technologické firmy KIT digital, které posílily o 5,4 procenta na 206 korun za kus. "KIT digital v pátek oznámila další akvizici, když koupila poskytovatele služeb digitálního videa Brickbox za 10,1 milionu dolarů. Ovšem zpráva neměla na obchodování zásadní dopad," řekl Sklenář.

Největší pokles zaznamenaly akcie rakouské pojišťovací skupiny VIG, jejichž cena klesla o tři procenta na 926 korun za jeden kus, podle Sklenáře "bez jakékoliv zprávy".

Příští týden budou z globálního pohledu klíčové události až na konci týdne, míní Sklenář. "Domníváme se, že může pokračovat smíšené obchodování jako tento týden. Navíc páteční obchodování naznačilo, že pří mírně pozitivních zprávách si mohou akcie připsat lehce výraznější zisky," dodal. Připomněl také, že obchodování na pražské burze bude příští týden kratší, protože v úterý bude trh kvůli státnímu svátku uzavřen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK