Výbor sněmovny USA schválil návrh trestat Čínu za nízký kurz měny

24.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. září (ČTK) - Klíčový výbor americké Sněmovny reprezentantů dnes schválil návrh zákona, který by vládě umožnil uvalit vyrovnávací cla na dovoz ze zemí s dlouhodobě a výrazně podhodnoceným kurzem měny. Zákon sice celým Kongresem možná neprojde, zvýší však napětí mezi Spojenými státy a Čínou, na niž je navrhovaná legislativa zaměřena.

Výbor pro státní příjmy podpořil návrh aklamací a předal legislativu celé Sněmovně reprezentantů, která by o něm měla hlasovat příští týden. V Senátu je ovšem jeho osud nejistý. Podle předsedy výboru pro státní příjmy Sandera Levina není jasné, zda jej senátoři budou projednávat ještě před listopadovými volbami do Kongresu.

Levin prohlásil, že zákon poskytne Spojeným státům nové nástroje k řešení problému čínských "manipulací s měnou". Konstatoval, že diplomatický tlak uspokojivé výsledky nepřinesl.

"Neustávající čínské manipulace představují významnou deformaci mezinárodního trhu," řekl člen demokratů Levin. Podle něj mají "značný dopad na americké zaměstnance, a tudíž i na americká pracovní místa". Zákon umožňuje ministerstvu obchodu USA označit dlouhodobě a podstatně podhodnocenou měnu při splnění jistých kritérií za vývozní subvenci a kompenzovat ji vyrovnávacími cly.

Američtí zákonodárci již dlouho hrozili, že pokud Čína nepřijme dostatečné kroky k uvolnění kurzu jüanu, podniknou legislativní kroky. Podle nich je čínská měna výrazně podhodnocená, což dává čínským vývozcům neférové výhody a je příčinou obřích deficitů USA v obchodě s Čínou. Peking tato tvrzení odmítá a podniká jen mírné kroky k uvolnění kurzu.

Prezident Barack Obama k zákonu zatím žádný postoj nezaujal. Jeho vláda, která byla vůči čínské měně donedávna tolerantní, však v poslední době v kritice Číny přitvrdila. Sám Obama ve čtvrtek v OSN přesvědčoval čínského premiéra Wen Ťia-paa, aby pro uvolnění měny udělal více.

Čína uvolnila kurz jüanu v roce 2005, v polovině roku 2008 jej však kvůli globální finanční krizi opět pevně navázala na dolar. Letos v červnu centrální banka pevné navázání na dolar zrušila, kurz jüanu se však může pohybovat jen v omezeném pásmu. Od té doby jüan vůči americké měně posílil o 1,8 procenta a nejvýrazněji roste zejména poslední dva týdny, tedy v době, kdy se útoky Washingtonu na kurzovou politiku Pekingu zostřují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK